Ontstaan
Op 20 december 1973 werd de Willem Jansen Stichting in Westzaan opgericht. Een belangrijke aanleiding was het samenvoegen van de Zaangemeenten tot Zaanstad. Hierdoor ontstond het gevaar dat de vele werken die door een speciale kunstenaarsregeling in bezit van de overheid waren uit Westzaan zouden verdwijnen. Van de ongeveer 4000 werken die beide kunstenaars geproduceerd hebben, zijn er ruim 250 in beheer bij de stichting. De rest bevindt zich in particuliere handen.

Missie
De stichting heeft als doel de werken toegankelijk te maken voor het publiek en de naam van beide kunstenaars onder de aandacht te houden. Zij doet dit door het organiseren van tentoonstellingen, publicaties en presentaties.

Vriend worden
De stichting werkt zonder subsidie en is dus geheel afhankelijk van de financiële steun die door vrienden van de stichting wordt geven. Indien u dit sympathieke doel wilt ondersteunen kunt u vriend worden voor het min. bedrag van € 20,- per jaar. U krijgt hiervoor 3 nieuwsbrieven per jaar met vele wetenswaardigheden over de beide kunstenaars en informatie over onze activiteiten. Ook is er aandacht voor evenementen op het gebied van de beeldende kunst in de regio. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om werken van Willem en Chris Jansen te lenen en maximaal een jaar bij u in huis te hangen. Op de contactpagina kunt u vriend van de stichting worden of informeren naar de mogelijkheden van het lenen van werk.

Bestuur
Het bestuur van de stichting bestaat uit:

Voorzitter: Arjen van Ginkel
Secretaris & Ledenadminstratie: Kees Terwee
Penningmeester: Luuk Harrewijnen
Bestuurslid: Robbert van Kleef
Bestuurslid: Ron Roem